Zoeken
31 mei 2022

Samenwerken en een circulaire textielketen

Blycolin is onderdeel en medeoprichter van CIBUTEX en samen met textielservicebedrijven Edelweiss Groep (Den Haag), Lamme Textile Management (Amsterdam) en Nedlin (Esloo) slaan we de handen ineen met textielleverancier Dibella.

Een volledig circulaire textielsector; dat is het doel van CIBUTEX. De begin dit jaar opgerichte coöperatie CIBUTEX wil door middel van krachtenbundeling het vliegwiel naar een volledige circulaire textielsector op gang brengen.

Duurzaamheid zit in het DNA van Blycolin. Zo volgen we meerdere principes van de circulaire economie door gebruik te maken van textiel met een lange levensduur en dit te verhuren, te onderhouden en her te gebruiken waar mogelijk. Maar wat gebeurt er met het textiel als dit het ‘einde van de levensduur’ heeft bereikt? Daar hebben we bij Blycolin ook al jaren diverse afzetkanalen voor en hebben we een aantal mooie innovaties mee gedaan. Innovaties opschalen en groot maken, daarvoor heb je veel meer afkeur nodig. Onze collega wasserijen hebben dezelfde vragen: “Hoe kunnen we waarde toevoegen aan de afkeur?” Wat kan je dan beter doen dan samenwerken hierin. Zo werd Cibutex geboren begin dit jaar.

image

Nieuwe linnenleven

CIBUTEX ziet het afgedankte textiel als een waardevolle grondstof die na de eigenlijke productlevenscyclus nog gebruikt kan worden. Uit deze afgedankte producten worden vezels teruggewonnen om in nieuwe textielproducten te gebruiken. Via upcycling moet hiervan de nieuwe productie van nieuw textiel mogelijk worden. Echter willen we met CIBUTEX nog verder gaan. Het idee is dat alle andere textielbedrijven zich aansluiten om een zo groot mogelijk effect in de sector te bereiken.

Wat wordt er precies gerecycled?

CIBUTEX zorgt zelf voor de inzameling van het textiel, het transport naar recyclepartners en de betaling voor het gebruikte textiel. De inkomsten uit de recycling worden evenredig aan de leden uitgekeerd en deels ook geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling.

Voor de recycling werkt CIBUTEX samen met recyclepartners die het textiel op diverse manieren recyclen. Het gaat om textiel dat gemaakt is van 100% katoen of katoenmengsels met een maximum van 50% polyester met de kleur wit. Het gaat hierbij om beddengoed, tafellinnen en badgoed. Het scheiden van dit linnen is essentieel. Hoe beter we dit op grondstof kunnen sorteren des te hoger is de waarde van het afkeur. Dit wordt ingezet voor Mechanische en Chemische recycling.

CIBUTEX – De weg naar een gesloten textielketen

CIBUTEX wil bijdragen aan een duurzame ontwikkeling in de sector en een gesloten textielketen mogelijk maken. Daarmee wil de coöperatie bijdragen aan het behalen van de Sustainable Development Goals (SDG’s) 9, 12, 13 en 17 van de Verenigde Naties. Naast het verminderen van textielafval is ook het verminderen van sociale, milieu- en klimaateffecten die samenhangen met de teelt van textielvezels en de productie van textiel belangrijk voor de coöperatie.