Zoeken
20 dec 2018

De supply chain van producent Sapphire in Pakistan met eigen ogen bekeken

Weten waar onze producten vandaan komen en hoe ze gemaakt worden, dat vinden we bij Blycolin belangrijk. We laten ons niet alleen vertellen hoe de supply chain in elkaar steekt, nee, we willen het ook met eigen ogen zien. Eind oktober reisde onze inkoopmanager Nicolet daarom samen met leverancier Beirholm af naar producent Sapphire in Lahore, Pakistan.

Even wennen

Er stond Nicolet een vol programma te wachten tijdens de vier dagen in Pakistan. Producent Sapphire beschikt over maar liefst 11 locaties en zo’n 14.000 medewerkers, geen kleintje dus. Na aankomst was het even wennen. De geur, het licht, alles is anders. Veel tijd om te acclimatiseren was er niet, want er stond meteen een bezoek aan het ‘Dedicated Beirholm Sapphire Team’ en de afdeling Confectie te wachten.

Zorg voor de medewerkers

De afdeling Confectie van Sapphire is een zeer goed georganiseerde afdeling. Kwaliteitscontrole staat hoog in het vaandel, maar ook de aandacht voor medewerkers. Er wordt gezorgd voor transport van de 1.250 medewerkers op deze afdeling. Ook wordt de lunch voor hen verzorgd en is er toegang tot een dokter. In Nederland is het vrij vanzelfsprekend om een dokter te kunnen bezoeken, in Pakistan niet. Voor gehandicapten is het leven in Pakistan ook niet makkelijk. Zij hebben geen recht op uitkering of een andere vorm van loon en vallen min of meer buiten de maatschappij. Sapphire heeft een aantal gehandicapte medewerkers in dienst genomen die werken als kwaliteitscontroleurs. Er is bijvoorbeeld speciaal een tafel ingericht voor dove medewerkers met een teamleider die gebarentaal kent om instructies te geven en te communiceren met de dove medewerkers.

Confectie: een uitgebreid proces

De rollen geweven stof komen op de afdeling Confectie binnen en gaan over een lichtapparaat ter controle van de kwaliteit. Daarna wordt de stof gesneden of getrokken tot een bepaald artikel. De volgende stap is de confectie van deze stukken stof tot een product. Lengtezomen, breedtezomen, sluitingen maken, chips invoegen; het product doorloopt een heel proces. Voordat het product verpakt en klaargemaakt wordt voor verzending, volgt er nog een laatste eindcontrole. Gedurende het proces blijft er een papieren file bij het product, zodat iedere afdeling volgens de juiste instructies het product maakt en controleert. Uiteraard is efficiency ook bij Sapphire van belang. Nicolet: “Wat mooi was om te zien is dat ze hard werken om zaken te automatiseren, maar het personeel wordt niet ontslagen. Voor deze mensen wordt ander werk binnen Sapphire verzorgd.”

Nicolet:

“Wat me opviel is dat er veel vrouwen op managementposities werken en daarin intensief scholing en training krijgen."

Scholengemeenschap en vrouwen in managementposities

De door Sapphire opgezette scholengemeenschap biedt werknemers de gelegenheid om hun kinderen educatie te geven. De privéschool met 47 klassen en ongeveer 500 kinderen geeft bijvoorbeeld onderwijs in Engels en het gebruik van een computer. Er is een lab, een bibliotheek en een gymruimte. In de lagere klassen zitten jongens en meisjes bij elkaar, vanaf 6/7 jaar worden ze apart verdeeld over klassen. Ze leren ook over hygiëne en het schoonhouden van ruimtes, wat zinvol is om ziektes zoveel mogelijk te voorkomen. Nicolet: “Wat me opviel is dat er veel vrouwen op managementposities werken en daarin intensief scholing en training krijgen. Om de vrouwen deze mogelijkheid te bieden, faciliteert Sapphire kinderopvang. Zo kunnen zij zich opwerken binnen het bedrijf, ondanks dat ze kinderen hebben.”

Spinnen, weven, bleken

Ook in de spinnerij, weverij en blekerij is duidelijk op te merken dat er veel tijd wordt geschonken aan kwaliteitscontrole. Nicolet: “We hebben een uitgebreide rondleiding gehad over al deze afdelingen. Het zag er wederom erg gestructureerd uit. Overal wordt aan gedacht. In de blekerij is veel waterafval. Ze hebben daarom bijvoorbeeld een ‘waste water zuiveringsinstallatie’ gebouwd die 70% van het water kan hergebruiken om de katoenvelden te besproeien, dus voor akkerbouw. Mooi om te zien dat ze ook hier in Pakistan veel bezig zijn met sustainability.”

Van Pakistan naar Nederland: het transport

Transport is een belangrijk onderdeel van het proces. Om het linnen vanuit Pakistan in Nederland te krijgen, moet het een flinke route afleggen. Het transport wordt verzorgd door een vaste vervoerder, per schip. Sapphire heeft voor deze vervoerder gekozen, omdat ze daar goede afspraken mee konden maken, ook op het gebied van sustainability. Zo maken zij geen gebruik van pesticiden, maar worden de zeecontainers na ieder gebruik grondig schoongemaakt en gedesinfecteerd. Dit gebeurt bij daglicht en wel om een doordachte reden. Na iedere schoonmaakbeurt gaat er een medewerker in de zeecontainer. Deze container wordt voor een korte tijd gesloten en op die manier kan de medewerkers zien of er daglicht doorheen komt en er dus een gat in zit. Containers met gaten worden niet geaccepteerd, want hier kan lucht en water doorheen komen tijdens het transport. Dit zorgt mogelijk voor schimmel in het textiel en dat willen we niet hebben.

Mr. Nadiem, de eigenaar van Sapphire

Op de laatste dag van het bezoek aan Pakistan had Nicolet de eer om de eigenaar van Sapphire, Mr. Nadiem, te ontmoeten. Nicolet: “Alles wat ik de afgelopen dagen gehoord en gezien heb, komt overduidelijk voort uit de zienswijze van deze man en zijn vader. Hij is trots op zijn team en geeft de medewerkers de ruimte om te ontwikkelen en hun eigen keuzes te maken. Op de achtergrond is hij aanwezig, maar hij is voornamelijk bezig met social responsibility zoals het bouwen van ziekenhuizen, educatie binnen het bedrijf met speciale aandacht voor vrouwen, het ondersteunen van scholen en opzetten van windparken om energie op te wekken voor de dorpen bij de fabrieken. Het is een inspirerende man die zich inzet om de toekomst van de mensen in Pakistan te verbeteren.”