Zoeken
8 apr 2021

Grüner Knopf voor duurzaam textiel

De Duitse overheid zet in op groen!

De Grüner Knopf zodat u weet dat textiel duurzaam is. Dat is wat dit staatszegel van de Duitse overheid beoogt. Daarmee neemt de Duitse overheid zelf de leiding in de verduurzaming van de textielsector. We zijn er trots op dat twee van onze leveranciers, Beirholm en Dibella dit zegel hebben ontvangen. Dat betekent dat zowel hun bedrijfsvoering als producten aan een grondige inspectie onderworpen zijn. Daarover vertellen we hier meer.

Labels en keurmerken voor duurzaamheid zijn er volop. Daar schreven we eerder ook al over. En over waarom er zoveel bestaan en waarom ze toch allemaal relevant zijn. Daarom zijn we trots dat Dibella en Beirholm nu de Grüner Knopf mogen voeren. Want wij zijn druk bezig met verduurzamen. Daarbij is een van de speerpunten om niet alleen zelf duurzamer te worden, maar samen met onze ketenpartners aan verduurzaming van de hele sector te werken. Met de toekenning van de Groene Knop aan twee van onze leveranciers zetten we een verdere stap in de transparantie die we onze klanten én de eindconsument willen bieden.

Criteria Grüner Knopf

Toekenning van de Grüner Knopf is niet zomaar iets. De Duitse overheid heeft zijn gewicht en geloofwaardigheid aan het initiatief verbonden en de inhoudelijke criteria mag men met recht grundlich noemen. Met name de voortrekkersrol van de overheid is hierin uniek. In veel landen faciliteert de overheid duurzaamheid en jaagt zij dat aan, maar duurzaamheidslabel als initiatief van een overheid is bijzonder. En effectief. Want Duitsland neemt inwoners ook mee in deze duurzaamheid.

In totaal omvat de Grüner Knopf 46 beoordelingscriteria. 20 voor de onderneming zelf en 26 voor het relevante product. De Grüner Knopf is een productlabel, maar wordt alleen toegekend als de producerende organisatie zelf aan strikte voorwaarden voldoet. Daarbij kijkt men naar duurzaamheid in de volle breedte. Van ecologische factoren als milieubelasting en CO2-uitstoot, tot sociale factoren als arbeidsomstandigheden en leefbaar loon. Inclusief die bij de toeleveranciers. Daarbij is het niet voldoende als bijvoorbeeld één of enkele leveranciers van een bedrijf voldoen; álle toeleveranciers moeten aan bepaalde standaarden voldoen, willen producten in aanmerking komen voor de Grüner Knopf.

De 20 criteria aan de ondernemingen zijn onderverdeeld in vijf kernthema’s:
  1. Mensenrechten en milieubescherming;
  2. Toeleveringsketen en risico’s daarin;
  3. Actie op verbeterpunten;
  4. Transparantie en rapportage;
  5. Omgang met klachten.

De 26 productcriteria zijn onderverdeeld in de hoofdthema’s milieu en sociaal, met elk zes speerpunten:

Milieu:

  • Verbod op gevaarlijke chemicaliën;
  • Biologische afbreekbaarheid van stoffen;
  • Schoon afvalwater;
  • Minder luchtvervuiling;
  • Gebruik natuurlijke vezels;
  • Duurzamere inkoop van kunstmatige vezels.

Sociaal:

  • Verbod op dwang- en kinderarbeid;
  • Verbod op discriminatie;
  • Betaling van minimumloon;
  • Werkuren en betaald overwerk;
  • Vrijheid van vereniging en collectieve onderhandeling;
  • Gezondheid en veiligheid op het werk.

Certificering Blycolin producten

Het feit dat certificering zowel op product- als op organisatieniveau gebeurt, betekent dat diverse producten van Blycolin nu ook gecertificeerd zijn met de Grüner Knopf. Via de herkomst van Beirholm en Dibella is hun duurzame productie tenslotte gegarandeerd. Zo dragen wij en onze partners bij aan het stap-voor-stap verduurzamen van ons productaanbod.

Meer over duurzame initiatieven lees je in de Blog over de Greendeal en over het Chetna project.