Zoeken
 
22 sep 2017

‘Het gaat verder dan controleren alleen’

Hoe audits ons helpen de linnenketen te verbeteren

Eén keer in de zoveel tijd staat het in de agenda: ‘Naar Turkije!’. Niet omdat het vakantietijd is, maar omdat we onze producenten daar opzoeken. Bij Blycolin willen we namelijk zelf controleren hoe het in de keten staat op het gebied van duurzaamheid. Maar hoe ziet zo’n reis eruit? En wat gebeurt er daarna?

Voor verbetering de grens over

Al eerder vertelden we het: regelmatig gaan we op bezoek bij de leveranciers van onze leveranciers. Oftewel, onze producenten. Dit doen we om duurzaamheid te verbeteren, kennis te delen, onze klanten te vertegenwoordigen en relaties te versterken. Niet alleen klanten vinden we in verschillende landen, ook onze leveranciers en producenten zijn wijd verspreid. Om ervoor te zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op staan laten we in allerlei landen, waaronder Turkije, daarom regelmatig ons gezicht zien.

Hoe zo’n bezoek er dan uitziet?

Voorafgaand aan ons bezoek voert een onafhankelijk bureau een SA 8000 audit uit. Tijdens deze audit controleert het bureau de producent op onderwerpen als uren, lonen en veiligheid. Daar rolt een rapport uit dat verklaart dat het bedrijf zich houdt aan de normen voor een gezonde werkomgeving en internationale overeenkomsten als de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Ook geeft het rapport specifieke informatie over de onderwerpen en de scores hierop. Die informatie vormt de leidraad voor de gesprekken tijdens ons bezoek. Én voor stappen van verbetering.

Gaan de woorden ‘audit’ en ‘persoonlijk’ wel samen?

Zo’n audit is een onafhankelijk, duidelijk en zakelijk instrument: het gaat nu eenmaal om controle. En hoewel deze noodzakelijk is, is het volgens ons niet voldoende deze belangrijke onderwerpen alleen ‘hard’ te benaderen. Samen met de producenten, én onze leveranciers, kennis delen over hoe je iets aanpakt is de echte stap naar verbetering. Een persoonlijke benadering, specifiek gericht op de situatie van deze producent, is hierin onmisbaar. Daarom reizen we zelf af naar de landen waar onze producenten zitten. En gaan we hierover met ze in gesprek.

Yes! Betere gezondheid, veiligheid en welzijn!

Blycolin gaat alleen in zee met producenten die al een goede standaard hebben als het gaat om deze onderwerpen. Toch is er, net als in iedere organisatie, altijd ruimte voor verbetering. Omdat we onze producenten hierin stimuleren is het zo goed te zien dat veranderingen effect hebben. Dat de rapporten laten zien dat de bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen om maatschappelijk verantwoorde arbeidsomstandigheden na te streven. En, concreter nog, dat we de laatste keer ook met eigen ogen zagen dat de situatie op de gebieden gezondheid, veiligheid en welzijn verder verbeterd is.

Nieuwe doelen voor nieuwe resultaten

Resultaten zijn belangrijk, maar doelen net zo. Tijdens ons laatste bezoek hebben we daarom nieuwe doelstellingen bepaald. En straks, tijdens ons bezoek in januari 2018, borduren we daarop voort. Ondertussen houden we het contact warm, ondersteunen we met kennis en maken we ons klaar voor een andere trip. In december gaan we namelijk eerst nog naar India, voor het Chetna project. Verbetering is een continu én grenzeloos proces.

Benieuwd op welke manieren Blycolin nog meer werkt aan een eerlijke keten? Of naar wat u kunt doen? Neem contact met ons op via +31 (0)418 541800 of welkombij@blycolin.com