Zoeken
13 apr 2018

Het schone India van dichtbij bekeken

Een inkijk in het proces van onze leverancier en de katoenboeren in India

Er kwam een bijzondere uitnodiging bij ons binnen: leverancier Dibella vroeg Nicolet, onze inkoopmanager, een kijkje te komen nemen in India. Waar toeristen naar de Tai Mahal snellen, bezocht Nicolet fabrieken en katoenplantages om de processen en ontwikkelingen van de leverancier van onze Pure Eco-lijn te bekijken. Want als Blycolin vinden we het belangrijk dat we weten hoe onze keten in elkaar zit; ook als gaat om onze schakel in India.

Chetna-project: duurzame producten, processen én relaties

Al eens van Chetna gehoord? Dat zou goed kunnen, want we vertellen er graag over. Nog even in het kort: het zorgt ervoor dat boeren goede katoenzaden gebruiken die kwalitatieve katoen en duurzame katoenzaden opleveren. De boeren krijgen een goede prijs voor hun oogst. Ook kunnen ze een gunstige lening bij Chetna afsluiten om hun business op te zetten. Tegelijkertijd ondersteunt het project de dorpsgemeenschap, bijvoorbeeld met scholing voor de kinderen. Samen met Dibella en Lamme Textielbeheer nemen we, als afnemer en partner, al jaren deel aan dit project.

Op weg naar het hoofdkwartier in Hydrabat

Als partner zijn we goed op de hoogte van de ontwikkelingen van onze leveranciers, maar deze met eigen ogen aanschouwen is wel bijzonder. En dus stapte Nicolet in december het vliegtuig in. ‘Vanuit ons hotel vertrokken we meteen naar onze eerste afspraak. De reis door het verkeer, een gekkenhuis, duurde vijf uur. We kwamen aan bij het hoofdkantoor van Coöperatie Chetna, die katoen van boeren opkoopt tegen een eerlijke prijs. Ze ondersteunen de boeren ook met trainingen en coördineren de gezamenlijke inkoop van goederen. Na het bezoek bezochten we het dorp, dat helemaal is overgegaan op organic cotton. Dat mochten we toen ook zelf plukken, met een schort met zakken aan en een hoedje op het hoofd om je haar en de katoen te beschermen.’

Chetna-project: duurzame producten, processen én relaties

Stappen maken in biologische landbouw

‘We bezochten ook een ander dorp dat zich 10 jaar geleden aansloot bij de
coöperatie. Je kon merken dat zij al langer bezig zijn; ze willen groeien, nieuwe stappen maken. Het katoenveld was prachtig, met heel hoge planten en veel witte bollen eraan. Het was indrukwekkend om te praten met de dorpsleden over hun uitdagingen, bijvoorbeeld op het gebied van water. Dat is er nauwelijks en daardoor wordt de oogst steeds moeilijker. Na de plantage bezochten we een nieuw veldkantoor. Daar leren ze de mensen die overstappen naar biologische landbouw hoe ze moeten aanplanten. Twee jaar geleden deden ze dit in een houten hutje, nu staat er een gebouw met twee zalen en een buitenruimte.’ Zo ziet Nicolet met eigen ogen dat Chetna investeert in de vaardigheden van de boeren zelf én in de vergroting van de biologische landbouw in zijn geheel.

Schoolbezoek: ontwikkeling in onderwijs

Alles wat Chetna doet is gericht op een betere toekomst van mens en milieu. En omdat de toekomst in de handen ligt van de jeugd, investeert zij dus ook in beter onderwijs voor de kinderen van de boeren en fabrieksarbeiders. Nicolet: ‘Wij zijn naar de school geweest die we ondersteunen met ons project. De meisjes voerden een dansshow op, wij dansten mee. We zagen wat ze met onze steun hebben opgebouwd. Zo waren bijvoorbeeld alle toiletgroepen opgeknapt. En ze kunnen tegenwoordig op de school zelf examen doen. Eerst was dat 30 kilometer verderop en konden veel van de meisjes door die afstand niet mee doen. Zo mooi om te zien wat je met een beetje inzet bereikt!’

Kansen in het verschiet

Bezoeken als deze zorgen ervoor dat we als partner letterlijk zien wat er gebeurt. Én dat we beseffen waar behoefte aan is en waar wij als Blycolin aan kunnen werken. De motivatie om nieuwe stappen te maken in duurzaamheid is bij Nicolet dan ook nog verder gestegen door haar bezoek aan India. En daarmee bij heel Blycolin.

In blog 2 lees je over het tweede deel van de reis van Nicolet: Coimbatore.