Zoeken
30 nov 2018

—-PERSBERICHT ——

Reborn-bedlaken: nieuwste circulaire innovatie van linnenpartner Blycolin

 

Reborn, een bedlaken dat voor 50% bestaat uit gerecycled katoen, is de nieuwste duurzame ontwikkeling van Blycolin. De linnenpartner uit Zaltbommel ontwikkelde een product waarbij de vezels van oude lakens worden verweven tot nieuwe bedlakens. Op dit moment wordt Reborn aan een praktijktest onderworpen bij duurzame hotel WeidumerHout. Als deze slaagt, komt de serie in Blycolins verhuurcollectie.

Oude lakens, nieuwe grondstof

Blycolin zoekt in haar innovaties naar manieren waarop ze katoen opnieuw kan gebruiken. Jacqueline Mommer, marketing & communicatiemanager: “In het recycleproces van Reborn ontrafelen machines de oude lakens en maken hiervan  nieuwe vezels. Die vezels worden tot garen geweven en dat verwerken we in nieuwe bedlakens.” De lakens bestaan voor 50% uit gerecycled katoen, waarvan 15% van de oude bedlakens, 35% van snijafval, 20% van virgin katoen en 30% van polyester.

Minder afval, meer besparing

In het recycleproces van Reborn wordt Blycolins textielafval uit de hotellerie gebruikt. Naast dat het de afvalberg verkleint, levert het ook andere milieubesparingen op. Om deze te meten werkt Blycolin met REMO, een track & trace systeem in de keten van textiele vezels. Uit de gegevens blijkt dat Reborn, in vergelijking met reguliere textielprocessen, per kilo katoen 3.485 liter minder water en 6,32 minder kilowatt aan energie verbruikt. En voor 1,58 kilogram minder CO2-uitstoot zorgt.

European Clothing Action Plan (ECAP)

Reborn is ontwikkeld met steun van het European Clothing Action Plan (ECAP), een project van de Europese Unie dat gericht is op het verminderen en herstellen van afval in de toeleveringsketen voor textiel. Jacqueline Mommer: “Samen met onze partner Blue LOOP Originals, een merk en platform voor circulaire producten en projecten, stapten we erin. Het geeft deelnemers de kans om een meer circulaire aanpak te ontwikkelen om textielafval in heel Europa te verminderen.”

“In het recycleproces van de Reborn ontrafelen machines de oude lakens en maken hiervan  nieuwe vezels. Die vezels worden tot garen geweven en dat verwerken we in nieuwe bedlakens.”

Testen op kwaliteit: hotel WeidumerHout

Hotels, vakantieparken en wellnescentra kunnen de bedlakens huren nadat het product in de praktijk is getest. De test is in volle gang en wordt uitgevoerd bij WeidumerHout, een hotel met een eigen afvalwaterzuivering, zonnecollectoren en groene stroom. Eigenaar Eddy de Boer: “Maatschappelijk verantwoord ondernemen vinden we belangrijk. We willen vooruit met de verbetering van onze bedrijfsvoering als het om duurzaamheid gaat.” De eerste resultaten van de test zijn binnen. Zowel de wasserij, die het linnengoed in opdracht van Blycolin verzorgt, als het hotel zijn positief.

Duurzame innovatie: een continu proces

Terwijl Reborn getest wordt, gaat Blycolin door met het onderzoeken van manieren waarop materialen opnieuw gebruikt kunnen worden. Jacqueline Mommer: “Katoen is zo’n waardevolle grondstof, we willen nog meer inzetten op de recycling ervan. Met de New Atlantic, een handdoek die voor 10 tot 12% uit hergebruikte badstof bestaat, en de Stone badmat, die voor 20% uit snijafval wordt gemaakt, hebben we de eerste stappen gezet. Deze zijn al beschikbaar voor onze klanten in onze huurcollectie. De ontwikkeling van Reborn is de mijlpaal die we net bereikt hebben. Wij blijven innoveren!”

——–

Over Blycolin
Blycolin verleent linnenservice aan (zorg)hotels, wellnesscentra en restaurants. In de Benelux, Duitsland, Polen en Zwitserland voorziet zij de hospitality branche met haar eigen wasserijen en een groot aantal partnerwasserijen al 45 jaar van oplossingen, of het nu om voorraadbeheer, productievernieuwing, conceptontwikkeling of management gaat. Zo werkt Blycolin niet alleen aan maximaal comfort voor gasten, maar zorgt ze er ook voor dat de dag van de housekeeping vlekkeloos verloopt. Kwaliteit en duurzaamheid hebben hierin altijd grote aandacht.

Noot voor redactie
Heeft u vragen over Blycolin? Neem contact op met Jacqueline Mommer, marketing- en communicatiemanager: j.mommer@blycolin.com of (+31)418 541842.