Zoeken
 
3 jun 2014

Tafellinnen een derde leven

met Hotel Wesseling en Blycolin

Eigenlijk is het de wereld op z’n kop. Hoewel…het is maar hoe u dat bekijkt. Maar wat staat dan op z’n kop, of juist niet? Wij lichten het u graag toe.

Hotel Wesseling

Blycolin verzorgt al meer dan 20 jaar het linnenmanagement voor Hotel Wesseling in Dwingeloo. Tot in de puntjes van de kwaliteiten die het oudste familiehotel van Nederland presenteert aan haar gasten. Wij hebben het samen regelmatig over bijvoorbeeld continuïteit, bijdragen aan sociaal-maatschappelijke verbeteringen, gezonde doorgroeikansen en duurzame ontwikkelingen in de hospitality met klanten.

Samenwerking hergebruikt tafellinnen

Daaruit is een verrassend idee voor het (her)gebruik van tafellinnen ontstaan samen met het team van Hotel Wesseling. Wij hebben dit samen met Hotel Wesseling doorgevoerd als test, wat past binnen het Greenkey certificaat wat zij onlangs hebben behaald.

Blycolin heeft namelijk afgekeurd tafellinnen geleverd aan Hotel Wesseling. Linnen en servetten met een klein gaatje. Hier en daar een licht kleurverschil. Tafellakens met ergens een plekje of vlek die er niet meer uitgaat. Kortom, tafellinnen dat ‘normaal’ gesproken niet door de kwaliteitscontrole komt en uit roulatie wordt gehaald. De wereld op z’n kop eigenlijk.

Door afgekeurd tafellinnen in te zetten, is minder nieuw tafellinnen nodig. Dat betekent dat er minder milieubelastend katoen verbouwd hoeft te worden en minder linnen hoeft te worden gefabriceerd. Zie het als een vorm van ‘waste-hergebruik’ dat onder andere in voeding een enorme trend is en waarmee wij per saldo bijdragen aan een beter milieu. Linnen met een gaatje is vaak tegenstrijdig in de service en kwaliteitsbeleving van gasten, echter is dat zo? Hotel Wesseling gaat de dialoog aan met haar gasten hierover.

Communicatie met de gasten

Het afgekeurde tafellinnen dat ingezet is, heeft een creatieve functie in de directe communicatie met de gasten van het hotel en restaurant. “Het gaat ze ongetwijfeld opvallen dat we de tafels aankleden met ander tafellinnen dan anders. En daar mogen ze op reageren. Natuurlijk Graag zelfs. Maar dan letterlijk óp het tafellaken. We attenderen ze daarop en geven uitleg. Ze kunnen met een duurzame viltstift hun reviews en commentaren over het hergebruikte afkeur tafellinnen, maar ook over de gerechten, de bediening, de sfeer, de kamers, de wijn gewoon meteen op datzelfde tafellinnen schrijven. Dat levert vast een bezielende dialoog op met de gasten, die mogelijkheden biedt om er direct aan tafel verder over te praten én wat mee te doen.”, geeft Mark Bergmans, directeur van Hotel Wesseling aan.

Groen gekleurd

De volgeschreven tafellakens die als klankbodem fungeerden, wassen we vervolgens en voert Blycolin af voor een derde leven in dit geval.

Het tafellinnen krijgt daarbij overigens gezelschap van de handdoeken van het hotel die zijn afgekeurd. Die handdoeken worden dan vervangen door Fairtrade GOTS handdoeken. Zodat gasten ook op hun kamer nog sterker merken dat zeker niet alleen de omgeving van Hotel Wesseling groen gekleurd is.