Zoeken
3 dec 2018

WeidumerHout: waar je herboren aan je dag begint

Je wordt wakker met een uitzicht over weilanden en water. Je wrijft je ogen wat beter uit en ziet Friese paarden grazen en eendjes rondjes zwemmen. Ondertussen maakt je metgezel plannen: ’s ochtends de natuur in en ’s middags Leeuwarden, de culturele hoofdstad van Europa, verkennen. Een unieke ochtend natuurlijk, maar bij hotel WeidumerHout geen uitzondering.

Wakker worden met de natuur om je heen

Als gast van WeidumerHout ervaar je rust, ruimte en kleinschaligheid. Het hotel, gelegen in het plaatsje Weidum onder Leeuwarden, heeft twintig kamers. Tien daarvan zijn buitenkamers. Noem je deze ‘rooms with a view’, dan is dat een understatement: in die kamers word je, als je wilt, wakker met de zonsopgang. De locatie van hotel ligt misschien minder voor de hand, maar kun je niet anders dan uniek noemen. ‘Hard to find, easy to love’, aldus WeidumerHout zelf.

Groen van buiten én van binnen

Het hotel doet er alles aan het ook binnen zo groen mogelijk te maken. Ze schenken biologische koffie en thee en O-Original bruis- en tafelwater. Met een eigen afvalwaterzuivering, zonnecollectoren en groene stroom is er veel aandacht voor water- en energiebesparing. Eigenaar Eddy de Boer: “We willen vooruit met de verbetering van onze bedrijfsvoering als het om duurzaamheid of maatschappelijk verantwoord ondernemen gaat.” WeidumerHout maakt ook al jaren gebruik van het Fairtrade Pure Eco bedden- en badgoed en test momenteel Reborn: een circulair bedlaken van hoge kwaliteit gemaakt van oude bedlakens.

Eigenaar Eddy de Boer:

"We willen vooruit met de verbetering van onze bedrijfsvoering als het om duurzaamheid of maatschappelijk verantwoord ondernemen gaat."

Duurzaam doen: daar gaat het om

Communiceren over je initiatieven op het gebied van duurzaamheid is van belang volgens Eddy, maar niet het belangrijkste: “Onze koffie is Rainforest Alliance koffie. Wij wilden graag overdragen dat het eerlijk geproduceerde koffie is, dus er hing een oorhanger aan. De leverancier stopte op een gegeven moment met het produceren van die oorhangers en toen vroegen wij ons af wat het dan nog voor zin had om die koffie te serveren. Toen beseften we dat het eigenlijk heel gewoon is dat we dat doen. In eerste instantie wil je het goed laten zien, maar gaandeweg sluipt het erin dat het eigenlijk niet meer dan normaal is om dat te doen.”

De kwaliteit in kleinschaligheid

Met een twintigtal kamers en persoonlijke aandacht is kleinschaligheid een van de belangrijkste krachten van WeidumerHout. Maar kun je daarmee concurreren met bijvoorbeeld Airbnb? Eddy: “In de hotellerie is er nu een neiging om alles te technologiseren. Ik geloof daar niet zo in. Ik maak altijd onderscheid tussen kwaliteit en luxe. Mensen vinden luxe in bijvoorbeeld gouden kranen, terwijl kwaliteit in andere dingen zit. Als je voor kwaliteit gaat, dan voegt de mens daar het meeste aan toe. Welke stad je ook opent op boekingssites, bed and breakfasts hebben altijd de hoogste beoordelingen. Die hebben niet allemaal die luxe, maar die hebben wel de menselijke factor. De beleving blijft voor een kleinschalig hotel als dat van ons belangrijk.”

Hotel WeidumerHout is het eerste en enige hotel waar Reborn momenteel getest wordt.