Zoeken
6 mrt 2019

Wist je dat… een kijkje in het wasproces van linnengoed

 

Een kind kan de was doen, toch? Nee, niet als het om horecalinnen gaat. Het wassen van grote hoeveelheden linnengoed lijkt in niets op de was die je thuis tussendoor even doet. Het industrieel wassen van textiel vraagt om het maken van een goede match, specialistische kennis en een gedetailleerde planning. We geven je een inkijkje in ons wasproces.

 

Kleine wasjes, grote wasjes

Blycolin heeft vijf eigen wasserijen en werkt samen met ruim 50 partnerwasserijen. Het lijkt misschien simpel, maar het is een uitdaging om de juiste klant aan de juiste wasserij te koppelen. Het geheim van een goede match zit hem in het volume van de klant en de wasserij. Het klantenbestand van onze wasserij in Renkum, die 90.000 kilo per week wast, ziet er daarom anders uit dan die van de wasserijen die 10.000 kilo per week in de wasstraat of -machines stoppen. Naast het volume is ook de levering belangrijk: de beste wasserij is de wasserij die aan kan sluiten bij je wensen als het gaat om leverdagen en frequenties.

Horecalinnen door de wasstraat

Is de juiste match gemaakt, dan gaat je horecalinnen met regelmaat naar die wasserij. Als voorbeeld nemen we onze wasserij in Renkum, daar gaat het proces dan zo: het vuile linnen wordt op vaste dagen bij je opgehaald door een chauffeur. De vrachtwagen die hij of zij rijdt kan 32 tot 42 containers transporteren. De chauffeur brengt alle was naar de wasserij. In de wasserij heb je een eigen plek waar je containers met vuile was worden neergezet. Daar sorteert de wasserij je was en stopt het in waszakken die, afhankelijk van de wasserij, zo’n 15 tot 100 kilo kunnen dragen. In onze wasserij in Renkum is dit 35 kilo. Elke waszak krijgt een uniek nummer en gaat aan een rails richting de wasstraat. Hier doorloopt de was verschillende processen en komt er aan het einde schoon weer uit.

Van A naar B naar Z

De wasstraat is de plek waar soms een stuk linnengoed de weg kwijt raakt en een verkeerde afslag neemt. Er zijn meerdere kamers in de wasstraat en het vuile wasgoed van een klant gaat van kamer 1 naar kamer 2 enzovoort. In de wasserij in Renkum staan bijvoorbeeld twee wasstraten, één met 13 kamers en één met 18 kamers. Bij het transport van de ene naar de andere kamer blijft er wel eens een artikel achter en gaat dat artikel vanaf dan mee met de was van een andere klant. Waar in de ene zak een stuk linnengoed mist, gaat er bij de andere zak een extra mee. Gelukkig komt dit niet vaak voor en doen de machines in de meeste gevallen goed hun werk.

Door de mangel of niet?

Thuis sluit je wasmachine het wasproces af met centrifugeren. In de wasserij is daar geen tijd voor. In plaats daarvan persen we het water uit de gewassen was. Om het linnengoed daarna weer los te krijgen gaat het in een zogenaamde shaker. Het beddengoed gaat vervolgens door de mangel en het badgoed in de droger en de vouwer. Is ook dat gebeurd, dan stapelen en sorteren onze collega’s de was netjes in een container en brengt de chauffeur het in schone containers weer naar je terug.

Schone was, schoon proces

Je linnen legt dus een behoorlijke reis af in de wasserij. Tijdens die reis wordt een hoop water gebruikt, maar de wasserijen gaan daar zo zuinig mogelijk mee om. Zo wordt in Renkum per kilo in de wasstraat zo’n 4 tot 4,5 liter vers water gebruikt, de rest is hergebruik. Ook laat deze wasserij het verse water langs het afvalwater stromen, uiteraard in aparte leidingen. Het afvalwater warmt het nieuwe water op en zo bespaart de wasserij energie. De temperatuur waarop de wasserij wast is 55 tot 60 graden. Het linnen wordt er goed schoon van en het is zuiniger dan wassen op 90 graden.

Linnengoed dat lang mee gaat

De processen van de wasserijen waarmee we werken zijn er allemaal op gericht dat het linnengoed zo lang mogelijk mee gaat. Hoeveel wasbeurten het bedden- en badgoed mee gaat hangt daarom niet af van het wasproces: hardnekkige vlekken, zoals rode wijn, koffie en bloed wassen ze er uitstekend uit en tasten de gebruiksduur niet aan. Maar vlekken die ontstaan doordat het linnen verkeerd gebruikt is, denk aan het RVS poetsen met servetten of het schoonmaken van de badkamer met badlinnen, maken het leven van linnen wel korter. Wil jij dat jouw linnen langer mee gaat? Hier kan een kind wel de was doen: kijk simpelweg eens naar de manier waarop je jouw horecalinnen gebruikt. Goed voor het linnen en goed voor het milieu.

Gun je het linnen een langer leven? Lees dan de blog ‘Stop, hiervoor is uw horecalinnen niet bedoeld’.

In dit artikel is het wasproces in Blycolin Laundry Renkum als uitgangspunt genomen. Aantallen kunnen verschillen per wasserij, afhankelijk van onder andere de grootte en de inrichting van de processen.

Een liter voor een liter
Wist je dat Blycolin als ambassadeur van Made Blue iedere liter water die gebruikt wordt in de eigen wasserij spiegelt? Hiermee wordt ons watergebruik als het ware gecompenseerd. In 2018 hebben we ruim 21 miljoen liter water gespiegeld: genoeg om bijna 3.000 mensen een jaar lang te voorzien van schoon drinkwater. Lees meer over de projecten van Made Blue en wat zij voor bedrijven kunnen betekenen op hun website.